بیماری ها را بشناسیم

به گزارش وبلاگ اطلس وب، بزرگ و متسع شدن وریدهای انتهای راست روده و مقعد موجب ایجاد حالتی به نام بواسیر می شود . احتمال بروز آن در سنین 20 تا 50 زیاد است. عوامل زیادی در بروز آن نقش دارند مانند نشستن و ایستادن به مدت طولانی ، مصرف کم مواد غذایی گیاهی ، نوشیدن مقدار کم مایعات در طول روز و وجود مشکل یبوست.

بیماری ها را بشناسیم

بیماری ها را بشناسیم

نویسنده :امیر شیخی

بواسیر (همورویید)

بزرگ و متسع شدن وریدهای انتهای راست روده و مقعد موجب ایجاد حالتی به نام بواسیر می گردد . احتمال بروز آن در سنین 20 تا 50 زیاد است. عوامل زیادی در بروز آن نقش دارند مانند نشستن و ایستادن به مدت طولانی ، مصرف کم مواد غذایی گیاهی ، نوشیدن اندازه کم مایعات در طول روز و وجود مشکل یبوست.

یبوست یکی از شایع ترین دلایل بروز بواسیر است ؛ چه در این حالت فرد ناچار به زور زدن زیاد حین اجابت مزاج می گردد که این عمل باعث افزایش فشار بر روی عروق خونی مقعد و نهایتاً بواسیر می گردد.

بواسیر خارجی قابل لمس است ولی نوع داخل آن را نمی توان لمس نمود. افراد مبتلا درد زیادی را هنگام اجابت مزاج متحمل می شوند.

وجود برخی بیماری ها در بدن احتمال بروز یبوست را افزایش می دهد مانند اسهال ، تومور در ناحیه لگن ، سرطان روده بزرگ ، عفونت های ناحیه مقعد ، نارسایی کلیه و قلب و ... .

حاملگی هم یکی دیگر از عوامل تشدید نماینده بیماری است . در طی دوران بارداری ، بزرگ شدن رحم موجب وارد آوردن فشار بر روی عروق خونی شکم می گردد. انقباضات هنگام زایمان می توانند موجب شدید شدن بواسیر شوند.

توصیه ها

ـ نشستن در آب گرم روزی چند بار در کاهش درد و تورم آن مؤثر است .

ـ استفاده از پمادهای آنتی همورویید هم در این مورد مؤثر است .در صورت عدم بهبودی جراحی ضروری است .

آرتروز؛ شایع در دو دهه اخیر

آرتروز یک بیماری غضروف مفصلی است که در آن بافت غضروف ها در اثر فشارهای وارده ، تحلیل رفته و آسیب می بیند. به طور عمده این بیماری در مفاصلی که تحت فشار زیاد قرار دارند ، بروز می کند؛ مفاصل استخوان های زانو و لگن بیش از سایر مفاصل دچار می شوند. البته مفاصل دست هم در این خصوص در امان نیستند .به خصوص در افرادی که زمینه ارثی داشته و یا با مشاغلی هم چون تایپ سرو کار دارند.

علایم

از جمله علایم آرتروز می توان به سختی و خشکی مفصل هنگام بیدار شدن یا بعد از مدتی بی تحرکی و عدم توانایی فرد در خم و راست کردن مفاصل اشاره نمود.

عوامل

شروع آرتروز در خانم ها بیش از آقایان است ؛ از دلایل عمده آن اضافه وزن و به کارگیری بیش از اندازه مفصل در انجام امور خانه است .

به طور کلی آرتروز در میانسالی دیده می گردد ؛ هر چه سن بالاتر می رود شدت بیماری بیشتر می گردد.

پیشرفت بیماری موجب خشک شدن عضو می گردد . در صورت عدم درمان بعد از مدتی حرکت مفصل برای فرد مشکل شده و اختلالاتی در راه رفتن او ایجاد می گردد تا جایی که ممکن است فرد مجبور به تعویض مفصل گردد.

تشخیص

تشخیص بیماری آرتروز معمولاً بر اساس علایم و انجام رادیوگرافی صورت می پذیرد.

پیش گیری

متخصصان همواره توصیه می نمایند به منظور پیش گیری از آرتروز از خوردن غذاهای چرب اجتناب گردد . در مقابل ، مصرف میوه و سبزی جات افزایش یابد ؛ چرا که این مواد مانع پیشرفت بیماری می شوند.

افراد شاغل که به صورت نشسته بر روی صندلی به فعالیت مشغول اند ، همواره باید سعی نمایند بدن خود را راست و شانه را به عقب نگهدارند.

درمان و توصیه

افراد مبتلا به آرتروز باید به نکات مهمی توجه داشته باشند . از جمله پیروی از تغذیه مناسب با توجه به شرایط بدنی خود ؛ ذکر این نکته ضروری است که مصرف مکمل های غذایی سرشار از کلسیم و مهمیم موجب به تأخیر افتادن فرسایش غضروف می گردد(مانند شیرو لبنیات). افراد مبتلا باید از کوهنوردی و بالا و پایین رفتن از پله خودداری نماید.

گرم کردن مفصل از طرق ورزش مناسب و فیزیوتراپی ممکن است درد و سختی را کاهش دهد . هم چنین این بیماران باید از تحمیل بار اضافی به مفصل مبتلا خودداری نمایند. کاهش وزن در افراد دارای اضافه وزن هم بسیار کمک نماینده است .

البته امروزه داروهای مسکن و ضد التهابی هم جهت درمان تجویز می گردد، ولی مصرف مداوم این دارها به سایر اندام های درونی بدن آسیب می رسانند. هم چنین مصرف اندازه زیاد داروهای التهابی موجب افزایش فشار خون می گردد. بنابراین این داروها باید حتماً تحت نظر متخصصان مصرف شوند.

نکته مفید :

آرتروز ،نقرس ، دیسک کمر ، دیابت ، سنگ کیسه صفرا ، آسم ، عفونت های ریوی ، نازایی ، واریس ، سرطان سینه ، افزایش چربی خون ، فشارخون ،سرطان پروستات درمردان،نارسایی قلبی ،سکته قلبی ،تصلب شرایین، فتق شکم و خروپف در خواب از جمله عوارض چاقی می باشند.

سرطان پوست

به رشد کنترل نشده غیر طبیعی سلول در یک لایه پوست سرطان پوست گفته می گردد. این بیماری یکی از شایع ترین نوع سرطان است که احتمال بروز آن در هر دو جنس (زن و مرد) وجود دارد.

یکی از دلایل اصلی بروز سرطان پوست ، قرار گرفتن در معرض اشعه آفتاب به مدت طولانی است .البته عوامل دیگری هم در بروز آن دخیل اند که به مواردی از آن در زیر اشاره می گردد:

ـ سابقه فامیلی سرطان پوست

ـ برنزه کردن بدن با استفاده از لامپ های خورشیدی یادر مکان های ویژه

ـ پوست دارای کک و مک

ـ سابقه آفتاب سوختگی قدیمی

ـ وجود خال های غیر طبیعی در بدن

ـ زندگی در منطقه ها آفتابی یا ارتفاعات

با توجه به برخی نکات بسیار مهم می توان از بروز این بیماری جلوگیری نمود. لذا رعایت موارد زیر بسیار ضروری است ؛

ـ تا حد ممکن از قرار گرفتن در معرض آفتاب خودداری گردد. در غیر این صورت از ضد آفتاب استفاده نمایید و در صورت طولانی شدن قرار گرفتن در معرض آفتاب ، هر چند ساعت مجدداً از ضدآفتاب استفاده نمایید.

ـ استفاده از عینک آفتابی و کلاه سایه دار مناسب است .

ـ در صورتی که تکه ای پهن زبر قرمز یا قهوه ای رنگ روی پوست توسعه یافت ، حتماً با پزشک مشورت نمایید.

ـ توجه داشته باشید که درمان به موقع این بیماری ، در بهبود علایم آن بسیار مؤثراست . لذا در صورت مشاهده هر نوع علایم خاصی در سطح پوست خود،با متخصص پوست مشورت نمایید.

شالازیون

دراین بیماری یک کیست در پلک ایجاد می گردد که دلیل آن انسداد مجرای یکی از غدد موجود در پلک است .

قبل از هر اقدامی ضروری است به پزشک مراجعه گردد . متخصصان معتقدند استفاده ازکمپرس داغ به مدت 10 دقیقه روزی 3 بار در از بین بردن کیست مؤثر است .

اگربا عمل فوق ، کیست دفع نگردید ضروری است از سایر شیوه های درمانی مانند تزریق و یا نهایتاً عمل جراحی و درآوردن کیست استفاده گردد.

عفونت حنجره

عفونت با علایمی شامل سوز و خارش گلو و ورم در ناحیه گردن خود را نمایان می سازد . درمان این بیماری بسیار حائز اهمیت است ودر صورت عدم بهبودی کامل ،احتمال بروز مسائل زیادی وجود دارد.

این بیماری با درد شدید در ناحیه پایین گلو و هم چنین تب بالا همراه است . معمولاً این نوع عفونت با کارهای ساده مانند غرغره کردن با محلول آب نمک ، نوشیدن مایعات به اندازه کافی و استراحت برطرف می گردد . هم چنین مرطوب نگه داشتن فضای خانه به مرطوب شدن گلو کمک می کند.

بروز این بیماری در بچه ها مراقبت خاصی را می طلبد . مخصوصاً اگر بیماری کودک باتب ، مسائل تنفسی و بلع همراه باشد . به هرحال ، توصیه می گردد در صورت عفونت حنجره ، به طور خودسرانه از آنتی بیوتیک استفاده نگردد و صرفاً داروهای تجویز شده از سوی پزشک مصرف گردد.

سفیلیس ؛ بیماری عفونی

سفلیس یک بیماری عفونی و مقاربتی است که از طریق نوعی باکتری ایجاد می گردد و طی چند مرحله ، که هر مرحله علایم خاص خود را دارد ، پیشرفت می کند. بعد از ورود باکتری به بدن ، در سراسر بدن توسعه می یابد.

از علایم اولیه آن می توان به ایجاد یک زخم بدون درد در نزدیکی سرآلت تناسلی در مردان و در مهبل یا فرج در زنان اشاره نمود. البته بعد از مدتی زخم بهبود می یابد ولی درمان صورت نگرفته است .

بعد از چند ماه ، بیماری وارد مرحله بعدی می گردد . این دوران با ایجاد بثورات پوستی در سراسر بدن از جمله کف دست ها و پاها همراه است .

سردرد ،تب ، درد استخوان ها و مفاصل ، ریزش موها و ایجاد زخم در دهان از دیگر علایم این دوران است .

بعد از مدت های طولانی ، بیماری وارد مرحله سوم می گردد که این مرحله ممکن است برای فرد خطرناک بوده وبا مسائل زیادی همراه باشد .

استفاده از داروهای مناسب در دوران بیماری در درمان آن کمک نماینده است . لذا به همین دلیل بارها توصیه شده است در صورت مشاهده هر علایم خاصی به پزشک مراجعه گردد.

نکته مفید : ژن لاغری و چاقی وجود ندارد؛ از آن جا که ژن ها در داخل سلول های بدن وجود دارند غیرقابل تغییراند. لذا چاقی و لاغری اکتسابی است نه ارثی.

منبع:نشریه تغذیه و سلامتی ،شماره 80.

منبع: راسخون

به "بیماری ها را بشناسیم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بیماری ها را بشناسیم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید