بندر تنگ؛ سرزمین گل فشان های سیستان و بلوچستان
به گزارش وبلاگ اطلس وب، بندر تنگ روستایی از توابع شهرستان کنارک در استان سیستان و بلوچستان است که با گل فشان ها و صیادی مردمانش، شناخته می شود.
شهرستان کنارک که در جنوب شرقی ایران و در سواحل زیبای دریای عمان قرار گرفته است، از دیرباز با اسکله صیادی بزرگ و فعالش یاد می شود. این شهرستان دارای بخش ها و روستاهایی کوچک تر در اطراف خود است که آن ها نیز با جاذبه های طبیعی بکر و کم نظیر شناخته می شوند. یکی از این بخش های کوچک بندر تنگ است که در این مقاله شما را با آن آشنا خواهیم ساخت.
موقعیت جغرافیایی
بندر تنگ روستایی در سمت غرب شهر کنارک است که با این شهر حدود 80 کیلومتر راه زمینی دارد. برای رسیدن به این روستا، کافی است از کنارک، جاده بندر جاسک را طی کنید تا پس از طی حدود 50 کیلومتر در سمت چپ جاده فرعی بندر تنگ را ببینید. یکی از عجایب طبیعی این منطقه که گل فشان نام دارد نیز در این جاده فرعی است و قطعا تابلوی راهنمای آن را خواهید دید. با این حال برای رسیدن به خود روستای بندر تنگ، نیاز دارید تا جاده را تا پایان بپیمایید تا به ساحل دریای عمان و بندر صیادی تنگ برسید.
گل فشان بندر تنگ؛ شاخص ترین جاذبه توریستی منطقه
چند دقیقه ای که جهت جاده فرعی به سمت بندر تنگ را بپیمایید، در سمت راست جاده سه تپه گلی را می بینید که در دشتی وسیع با فاصله از یکدیگر قرار دارند.
همگی ما کوه های آتشفشان را می شناسیم، ولی نکته جالبی که در مورد این تپه ها وجود دارد و باعث شده است که به آن ها گل افشان گفته شود، این است که از دهانه آن ها در فاصله های زمانی مختلفی، گل خاکستری رنگ به بیرون فوران می کند.
البته در حال حاضر، فقط یکی از این تپه ها فعال هستند و دو تپه دیگر گل افشانی نمی کنند. گویی آن دو از سال ها گل پراندن خسته شده اند!
برای بازدید از این پدیده کم نظیر باید پس از طی مسافتی بر روی دشت گلی، پیاده خود را به بالای این تپه برسانید. خب، گاهی اوقات برای تماشا یک صحنه خارق العاده باید کمی سختی صعود را هم چشید. پس از این که به بالای تپه رسیدید، دقایقی به دهانه آن خیره شوید تا فوران گل مذاب را تماشا کنید؛ بسته به شانس شما ممکن است این فوران گل شدت و ارتفاع متفاوتی داشته باشد. مواظب باشید گلی نشوید! نکته نه چندان جالب این است که امکانات رفاهی کمی در محوطه این اثر توریستی موجود است.
برای دلیل وقوع این پدیده جالب نظریه های زیادی مطرح شده است. به عنوان نمونه، یکی از آن ها نظریه آنوبینی است. او این موضوع را بیان نمود که با توجه به نزدیک بودن این منطقه به اقیانوس هند و نیز شکل خاص پوسته زمین در این ناحیه، پوسته اقیانوس با شیب بسیار تندی در زیر این منطقه به درون زمین فرو می رود که این امر موجب وارد آمدن فشارهای زیادی به پوسته زمین شده و این فشارها باعث خروج آب و گل و لای زیادی از داخل زمین به سمت بیرون می شود.
پس از این که دهانه تپه را تماشا کردید، برگردید و به دشت مسطح و وسیعی که این گل فشان را احاطه کرده است، دقت کنید. سطح این دشت کاملا پوشیده از گل های خشک شده است و این نشان می دهد که این بیابان هم در طول زمان با سرازیر شدن گل این تپه ها پوشش گلی به خود گرفته است. راندن خودرو بر روی این بیابان گلی تا رسیدن به نزدیک گل افشان و تحمل ناهمواری های زیاد آن که شما را درون خودرو ممکن است اذیت کند، هم خود مسئله ای است!
ساحل زیبا
پس از بازدید از گل افشان زیبای بندر تنگ، جاده را تا پایان بپیمایید تا به روستای تنگ واقع در ساحل دریای عمان برسید. در جنوب استان سیستان و بلوچستان علاوه بر وجود دو شهر بندری چابهار و کنارک، روستاهای زیادی هم در کنار دریای عمان وجود دارند که سواحل زیبا و کم نظیری برای توریستان دارند. البته معمولا خیلی از این منطقه ها بسیار محروم هستند و امکانات رفاهی زیادی برای جذب توریست در آن ها یافت نمی شود. روستای تنگ هم یکی از این روستاها است که با توجه بیشتر به آن، می توان از زیبایی های ساحل آن برای جذب توریست استفاده کرد.
ماهیگیری و لزوم توجه به آن
منبع درآمد خیلی از مردم این روستاها از جمله روستای تنگ از طریق صیادی و ماهیگیری است و اگر به آنجا سر زدید، طبیعی است که ماهیگیران محلی زیادی را ببینید و این مسئولین را ایجاب کرد تا به فکر ساخت یک اسکله نو در بندر تنگ باشند.
در سال 1390 بود که در خبرها اعلام شد که مطالعات لازم برای ساخت اسکله نو در بندر تنگ به پایان رسیده است و قرار شد که در مدت چهار سال این اسکله ساخته شود، ولی متاسفانه با مشکل همیشگی کمبود بودجه روبه رو شد. چند سال بعد و در سال 1395، کننده وقت مردم چابهار و کنارک در مجلس، خبر از این داد که با پیگیری های فراوان بودجه ساخت این اسکله آماده شده و به زودی ساخت آن آغاز خواهد شد.
در مجموع باید اذعان کرد که با توجه به ظرفیت بسیار بالای روستاهای ساحلی شهر کنارک همچون بندر تنگ در صنعت صیادی و شیلات، لزوم ساخت اسکله های مدرن در این منطقه ها واقعا حس می شود و جا دارد که مسئولین به این امر توجه بیشتری کنند.
همچنین بندر تنگ با ساحل زیبا و آرامش بخشی که دارد، اگر امکانات رفاهی خوبی داشته باشد، می تواند باعث شود که توریستانی که به سمت گل فشان ها می فرایند، به این روستا و سواحل زیبای آن هم سری بزنند و روزی پر خاطره را برای خود رقم زنند.
منبع: کجارو / ایرنا / ایرنا / irandeserts.com / chabaharcfz.com