برندگان رقابت جهانی دیجیتال در عصر کرونا

به گزارش وبلاگ اطلس وب، این رتبه ها درواقع با تجزیه و تحلیل نحوه به کارگیری فناوری های دیجیتال در اقتصاد ها به دست آمده که می توان گفت این رتبه ها رابطه ای مستقیم با میزان توانایی آن ها در مقابله با بیماری همه گیر کرونا دارد.

برندگان رقابت جهانی دیجیتال در عصر کرونا

میترا جلیلی| با شیوع کرونا اقتصاد جهان با مسائل عمده ای روبرو شده است و بسیاری، کووید 19 را یک آزمون عظیم برای جهان می دانند و معتقدند که سرنوشت اقتصاد های امروز را می توان تنها به وسیله نحوه مدیریت تحول دیجیتال آن ها پیش بینی کرد.

به همین دلیل مرکز رقابت جهانی IMD با یاری مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور های مختلف، رتبه رقابت جهانی دیجیتال WDCR)) 63 کشور جهان را اعلام نموده که بخشی از این امتیاز ها به نحوه برخورد فناورانه آن ها با کووید 19 و مدت زمان بهبود نسبی اقتصاد پس از شیوع کرونا مربوط می گردد، در این رتبه بندی و رقابت پذیری تحول دیجیتال، امریکا و سنگاپور، گوی سبقت را از بقیه کشور ها ربوده اند و به ترتیب در صندلی های اول و دوم نهاده شده اند.

دیجیتالی شدن، محصول استراتژی بلندمدت

چهارمین دوره رتبه بندی رقابت جهانی دیجیتال (WDCR) با چالش عظیم جهان یعنی شیوع کرونا که مردم جهان از ابتدای 2020 با آن دست به گریبان هستند، همزمان شد. تکنولوژی تا به امروز در ابعاد مختلف شناسایی بیماری کرونا، حفظ فاصله اجتماعی، ارزیابی محل حضور بیماران و... تأثیرگذار بوده است و احتمالاً راه رسیدن به راه حل های درمانی این بیماری نیز از گذرگاه تکنولوژی می گذرد.

محققان یادآور شده اند کووید 19 اهمیت دیجیتالی شدن را به عنوان راه حلی برای افزایش انعطاف پذیری، بیش از پیش برجسته نموده است. درواقع توانایی یک اقتصاد، برای پذیرش سریع تکنولوژی های جدید، پاسخی مناسب به تغییر شرایطی است که این پاندمی ایجاد نموده و می تواند نقشی عظیم در بهبود اقتصاد کشور هایی داشته باشد که به اقتصاد دیجیتال بیشتر روی خوش نشان داده اند.

به اعتقاد این محققان، جهان بعد از کرونا با دو نوع اقتصاد شناخته خواهد شد: اقتصاد هایی که بسرعت بهبود یافتند و اقتصاد هایی که هنوز اندر خم یک کوچه هستند و فرایند بهبودی بسیار ضعیفی دارند. این گروه همچنین بر این موضوع تأکید داشته اند که مطمئناً دیجیتالی شدن یک شبه اتفاق نمی افتد و محصول استراتژی های بلندمدت است.

با توجه به این موارد، رتبه بندی مرکز رقابت جهانی IMD بر اساس زیرساخت های لازم فناورانه و همچنین سطح آمادگی اقتصاد برای تحولات دیجیتال صورت گرفته است.

ازسوی دیگر فلسفه اصلی گزارش، این است که وقتی دو کشور از رقابت بالاتری برخوردار می شوند، هر دو، شرایط مناسبی دارند، زیرا توانایی های خود را برای دستیابی به رشد طولانی مدت، ایجاد شغل و افزایش رفاه بهبود می بخشند، بنابراین رقابت دیجیتال یک بازی برد-باخت نیست بلکه راهی برای پیشرفت به شمار می رود.

لازم به ذکر است در گزارش 2020 رتبه رقابت جهانی دیجیتال (WDCR) تنها اطلاعات موج نخست بیماری کرونا جای گرفته و به همین دلیل انتظار می رود در گزارش سال آینده رقابت پذیری دیجیتال کشور ها بر سر چگونگی مقابله با کووید 19 بیشتر مورد توجه قرار بگیرد، اما سال جاری تنها بخشی از گزارش به این موضوع مربوط می گردد.

باید منتظر ماند و دید گزارش این مؤسسه در سال آینده میلادی چه نکاتی را درباره رقابت پذیری دیجیتال به ما گوشزد خواهد نمود.

زیرمجموعه های یک رقابت پذیری

رتبه بندی رقابت جهانی دیجیتال (WDCR)، چهارمین سال متوالی است که منتشر می گردد و در گزارش 2020، امریکا و سنگاپور در رأس این رقابت جای دارند و دانمارک و سوئد هم در رده سوم و چهارم نهاده شده اند. این رتبه ها درواقع با تجزیه و تحلیل نحوه به کارگیری فناوری های دیجیتال در اقتصاد ها به دست آمده که می توان گفت این رتبه ها رابطه ای مستقیم با میزان توانایی آن ها در مقابله با بیماری همه گیر کرونا دارد.

درواقع WDCR ظرفیت و آمادگی 63 کشور جهان را برای تطابق با فناوری های دیجیتال برای تغییر و تحول دیجیتال اقتصاد و جامعه مورد سنجش قرار می دهد. این رده بندی بر اساس معیار هایی همچون علم و دانش، تکنولوژی و آمادگی برای آینده صورت می گیرد که هریک از این بخش ها نیز زیرمجموعه هایی معین دارند.

در این گزارش رقابت پذیری، در حوزه علم و دانش زیرمجموعه های استعداد، آموزش و تمرکز بر علم مورد بررسی نهاده شده است. در بخش آموزش هم آموزش زنان، آموزش کارکنان شرکت ها و کارمندان دولت، میزان هزینه برای آموزش، تعداد فارغ التحصیلان حوزه علم و دانش و... مورد بررسی قرار می گیرد.

در بخش تکنولوژی هم مواردی همچون سرمایه، چارچوب قانون و نظارتی و چارچوب تکنولوژی مورد بررسی نهاده شده است. چارچوب قانون شامل زیرمجموعه های شروع یک کسب و کار تجاری، قوانین مهاجرت به کشور، قانون حق نشر و مالکیت معنوی می گردد.

در این گزارش در زمینه چارچوب تکنولوژی هم مواردی مانند پهنای باند وایرلس، تعداد کاربران اینترنت همراه، ارتباطات، تعداد کاربران اینترنت کشور و همچنین سرعت اینترنت پهن باند مورد توجه نهاده شده است. آمادگی برای آینده هم در زیرمجموعه های رفتار تطابقی، چابکی در تجارت و یکپارچه بودن فناوری اطلاعات (IT) خلاصه می گردد.

در رفتار تطابقی میزان مشارکت الکترونیک مردم، میزان مالکیت تلفن هوشمند و تبلت در یک کشور و واکنش نسبت به موضوع جهانی شدن مورد بررسی نهاده شده است. در موضوع چابکی در تجارت هم میزان توزیع روبات ها، استفاده از بیگ دیتا و بررسی آنها، انتقال دانش و فرصت ها و تهدید های موجود در کشور مورد توجه بوده است.

در این گزارش وقتی نوبت به یکپارچه بودن آی تی می رسد نیز مطالعات شرایط دولت الکترونیک، امنیت سایبری و همچنین سرقت نرم افزار در کانون توجه قرار می گیرد.

تغییرات رتبه کشورها

اما کشور های حاضر در این رده بندی چه تغییراتی نسبت به سال های پیشین داشته اند؟ این گزارش نشان می دهد امریکا از سال 2018 تا به امروز در سه سال متوالی صندلی نخست خود را حفظ نموده که بیشتر این موفقیت در نتیجه تأکید بر آموزش و تحقیق و توسعه و همچنین افزایش مشارکت الکترونیکی شهفرایندان بوده است.

سنگاپور هم سه سال متوالی است که صندلی دوم را به خود اختصاص داده است. این کشور از نظر تکنولوژی برترین کشور جهان محسوب می گردد و همین موضوع سبب شده تا کاهش رتبه نداشته باشد. همچنین در این کشور شاهد فرایند روبه رشد شاخص استعداد و رتبه بندی چارچوب نظارتی هستیم.

در این رتبه بندی رقابت دیجیتال، دانمارک در رتبه سوم نهاده شده که نسبت به سال 2019 و 2018 یک پله صعود داشته است و این موفقیت را مدیون رفتار تطابقی مردم ازجمله میزان مشارکت الکترونیک و مالکیت تلفن هوشمند و تبلت است. اما سوئد که در گزارش سال جاری صندلی چهارم را کسب نموده، کشوری است که با افت رتبه روبرو بوده چراکه در سال های 2018 و 2019 این کشور در صندلی سوم قرار داشت.

با وجود این افت باید گفت سوئد به خاطر نمرات بالایی که در ایجاد دانش دارد و اقتصاد را برای شهفرایندان مولد و کارآمد می نماید، به هرحال در صندلی مناسبی ایستاده است.

پنجمین کشور این رتبه بندی نیز هنگ کنگ و ششمین کشور، سوئیس است. هنگ کنگ در سال های 2018 و 2019 به ترتیب در صندلی های 11 و 8 نهاده شده بود. هلند درصندلی هفتم این رتبه بندی نهاده شده و کره جنوبی هم به عنوان هشتمین کشور رقابت پذیر دیجیتال جهان شناخته شده است. نروژ در ردیف نهم نهاده شده و پس از آن، فنلاند صندلی دهم جدول را در اختیار دارد.

در مجموع باید گفت کره در زمینه رفتار تطابقی مردم ازجمله میزان مشارکت الکترونیک قوی عمل نموده در حالی که تایوان و کره و چین در زمینه چابکی تجارت بهترین عملکرد را داشتند.

بریتانیا در صندلی 13 نهاده شده و امتیازات آن بر اساس معیار های فردی در طول سال ها ثابت مانده است. عظیمترین نقطه قوت کشور توجه به علم و آمادگی برای آینده است. این گزارش تعداد دانشجویان و تحقیقات روباتیک را به عنوان عظیمترین نقاط قوت کشور معین کرد.

استرالیا هم در رتبه 15 نهاده شده است و نقطه قوت آن هم توجه فراوان به فناوری، سرمایه گذاری در ارتباطات از راه دور، مشترکان باند پهن تلفن همراه و مالکیت تبلت عنوان شده است. اما نگاهی هم به کشور های پایین تر جدول داشته باشیم. ونزوئلا برای چهارمین سال متوالی در پایین ترین سطح و دررتبه 63 نهاده شده است.

برزیل هم از کشور هایی است که این رده بندی نشان از موفقیت هایش در رتبه بندی رقابت دیجیتال دارد و دلیل آن هم پیشرفت در زمینه هایی مانند بهره وری تحقیق و توسعه بوده، اما کمبود مهارت های دیجیتال دراین کشور هنوز دغدغه ای عظیم است.

این کشور نسبت به سال 2019، شش رتبه در رتبه بندی جهانی رقابت دیجیتال صعود کرد و در فهرست 63 کشور در رتبه 51 نهاده شد و از انتهای جدول فاصله گرفت.

ترکیه هم که در سال 2018 و 2019 در رتبه 52 قرار داشت این بار در صندلی 44 ایستاد که جهش مناسبی به شمار می رود. لازم به ذکر است عربستان سعودی که در سال 2018 رتبه 42 و در سال 2019 هم رتبه 39 را داشت، این بار در ردیف 34 جدول ایستاده است.

منبع: روزنامه ایران

منبع: فرادید

به "برندگان رقابت جهانی دیجیتال در عصر کرونا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برندگان رقابت جهانی دیجیتال در عصر کرونا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید